Annons:
Läst 4728 ggr
Leffe
2013-04-29, 02:19

Amerikansk fotboll

För många kanske amerikansk fotboll är bara ett virrvarr dä man inte begriper ett skvatt. Men att som åskådare kunna njuta av en match är väldigt enkelt.

Lagen består av två uppsättningar spelare. Ett anfallande lag och ett försvarande lag. De turas om att vara inne på plan beroende på om de är i anfall eller i försvar.

Det är i anfallsgänget som quaterbacken finns med. Det är han som bestämmer vilken variant de ska spela. De olika varianterna har sifferkombinationer som quaterbacken ropar ut så att spelarna ska veta vart de ska springa.

Själva matchen är enkel att följa. Ena laget får början med bollen på mittlinjen. Spelarna står uppstälda i en rad med några spelare bakom i olika formationer. Mittenspelaren i främre linjen har handen på bollen, passar den bakåt till en quoarterbacken. Då passningen går försöker de som står på linjen att stoppa försvarna i motståndarnlaget från att ta sig fram och stoppa quarterbacken. De andra spelarna som stod bakom linjen försöker ta sig förbi in på motståndarnas planhalva för att ta emot en passning.

Quaterbacken passar till en av sina medspelare framför sig som gör allt fär att komma fram till "Endzone". Lyckas han så får laget 6 poäng. Om han blir fälld innan dess så görs allting om från den platsen där han blev fälld. Eller rättare sagt där bollen träffar marken.

Det kan verka enkelt att springa iväg med bollen. Men icke. Det är ofta bara några få yards de tar sig fram.

Ett anfallande lag har fyra chanser att ta sig 10 yard. Knappt 10 meter. Sträckan mäts upp längs med sidlinjen där ett par män håller två skyltar. Den ena av dem visar hur långt på planen laget måste sta sig för att få fyra nya försök.

Ibland händer det att det försvarande laget lyckas ta sig fram och fälla quarterbacken (Sacked). Då blir det ännu fler yard att ta sig framåt eftersom bollen då ska sättas i spel från den platsen, men den uppmätta 10 yardslinjen fortfarande är kvar på samma plats som förut.

Många gånger när laget har sitt fjärde försök att ta sig fram till 10 yardslinjen så väljer de att försöka göra ett "Field goal" i stället. Det är ett försök att sparka bollen mellan målstolparna i Endzoonens målgaffel. Lyckas de så får de 3 poäng.

Det är mycket taktik i Amerikansk fotboll. Men även ren råstyrka. Stora starka backar, små smidiga runnerbacks och givetvis en quarterback som kan kasta långt med precision. Men även en kicker som är vän med att sparka på bollen som är allt annat en rund.

Skrivet av sissie och tidigare införd i Fotboll iFokus

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2013-05-22, 18:17
#1

Inlägget är borttaget

Kjelle
2013-05-23, 09:53
#2

Jag tycker det verkar vara en svår sport.


Upp till toppen
Annons: