Annons:
Läst 10026 ggr
Gittan
2013-04-15, 15:53

Isdans

Bland det viktigaste för en isdansare är att ha styrka, smidighet, balans och koordination. Isdans, den eleganta konståkningen

Tanja Kolbe och Sascha Rabe

Det tog längre tid för isdans att få samma värde som de övriga grenarna inom konståkning. Isdansen blev en olympisk gren 1976 medan de andra grenarna kom med 1908.

De stora skillnaderna mellan isdans och paråkning är att hopp inte tillåts och att han vid lyft, när han lyfter henne, inte får ha sina händer över huvudhöjd. Koregrafin är av mycket större betydelse i isdansen - harmoni och musik ska gå in i varandra. Ett bra par ser på isen ut som en åkare. Ett viktigt moment är att man dansar i takt med musiken, takten varierar beroende på vad för typ av dans det är.

Båda åkarna i isdansen måste vara väldigt vältränade för att orka utföra alla moment i dansen lika när det gäller tempo, sätt och rytm..

Tävlingen

En isdanstävling inleds med två obligatoriska danser, en av dem är en originaldans som utförs efter ett förutbestämt musikaliskt tema och en fri dans på fyra minuter där åkarna bestämt musiken.

  1. Obligatorisk dans
    Man åker en bestämd dans av de sällskapsdanserdanser som är godkända av International Skating Union (ISU). Alla åker samma dans. Man åker i ett förutbestämt mönster till musik som avgör rytm och fart. Det ska vara koregrafiskt vackert. De obligatoriska danserna är grunden till all isdans och utgör 20 procent av den totala poängsumman.
  2. Originaldans
    ISU bestämmer två år innan tävling vilken dans, rytm och vilket tempo dansen ska ske i. De olika dansparen får däremot själva välja musik och koreografi. Dansen sträcker sig över två minuter och utgör 30 procent av den totala poängsumman.
  3. Fri dans
    Här är det helt upp till respektive par att välja dans, musik, tempo och koreografi. Dansen pågår i fyra minuter och är 50 procent av den totala poängsumman.

Nóra Hoffmann och Attila Elek

Danser som ISU godkänt

14-steg, Amerikansk polka, Amerikansk vals, Argentinsk tango, Blues, Europeisk vals, Foxtrot, Harris-tango, Kilian, Modern foxtrot, Paso doble, Quickstep, Ravensburgervals, Romantisk tango, Rumba, Starlightvals och Westminstervals.

Personligen så tycker jag isdans är en av de vackraste sportgrenarna som finns.

Foto 1: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Foto 2: Caroline Paré - http://everythingskating.com This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Källa: Svenska Wikipedia 15 april 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2013-04-15, 22:27
#1

Visst är det fint, men det är mer fart i paråkning

UllaNo
2013-04-17, 10:52
#2

Jättevackert att titta på.

MiriamEd
2013-05-13, 22:47
#3

Den vackraste skridskosporten alla kategorier.

Upp till toppen
Annons: