Annons:
Läst 6647 ggr
Bettan
2013-04-17, 01:10

Softboll

Softboll uppstod i slutet av 1800-talet då proffsen i baseboll ville ha en sport att spela när det var uppehåll i ligaspelet.

Spelarna ville ha en sport som var som baseboll, men krävde mindre fysik och som kunde spelas både utomhus och inomhus. Planen är mindre än basebollplanen, bollen är större. Den stora skillnaden är dock kasttekniken. I softboll får man endast kasta underarmskast

Underarmskast

Softboll är en sport där män och kvinnor kan spela i samma lag. Dessa så kallade mixade tävlingar förekommer bland annat på EM-nivå. Det vanligaste är dock att softboll är en ren damsport. Softboll var med som demonstrationssport i OS 1996. Den var en ordinarie sportgren i OS 2000.

Match
Ett lag består av nio spelare som alternerar som ute- och innelag. Det gäller för kastaren att kasta ett så svårt kast som möjligt mot slagmannen. Om denna träffar och bollen hamnar i spel på spelfältet gäller det för utelaget att se till så att motståndaren inte rör de tre baserna och se till att denna inte når hemmabasen och får en poäng. Man spelar sju omgångar. En omgång är klar om båda lagen fått vara innelag. Det gäller för utelaget att bränna tre motståndare för att man ska bli innelag. Man bränner antingen genom att ta lyra, alltså fångar bollen innan den hinner studsa, vidrör en löpare som inte har kontakt med en bas med hand/hanske där bollen ligger eller så bränner man genom att med bollen under kontroll trampa på en bas som löparen är tvungen att löpa till. För varje boll som sätts i spel kan fler än en spelare brännas. Missar slagmannen tre kast blir denna bränd. Kastar pitchern fyra bollar utanför strikezonen får slagmannen automatisk gå till första basen.

Spelplan
Spelplanen har två ytterkanter av vardera 61-81 meters längd. Ytterkanterna går ihop i en 90 graders hörn, enkelt sagt, Från andra ändan går en böjd linje fram till den andra ytterkantens andra ända.

Avståndet mellan baserna är 18,3 vid fastpitch och 19,8 meter vid slowpitch. Avståndet mellan hemplattan och pitcherns platta är för damer 12,19 meter vid fastpitch och 14,02 vid slowpitch. För herrar är det vid fastpitch 14,2 meter och vid slowpitch 15,24 meter.

 1. Hemmaplatta
 2. Första bas
  En säker bas. Där kan man inte bli bränd.
 3. Andra bas
 4. Tredje bas
 5. Pitcherns cirkel
  Om en boll kommer in i den cirkeln avbryts spelet
 6. Foulstolpar
  Står vid kanten av spelfältet. En boll som slås utanför stolpen är inte i spel
 7. Infield
 8. Outfield
 9. Varningsfält
  Området visar att spelfältet snart är slut. Har bredden 1,83 meter

**Typer av softboll
**Det finns tre typer av softboll beroende på kastteknik.
Vid fastpitch får pitchern en signal från catchern. Pitchern står med båda fötterna på pitchplattan och står helt stilla innan kastet börjar. Sedan för honkastarmen framåt och bakåt och kaströrelsen börjar. Bollen släpps när handen nått höfthöjd. För att kastet ska godkännas måste bollen gå rakt mot träffzonen.

Vid slowpitch står pitchern med båda fötterna på pitchplattan och står helt stilla innan kastet börjar. Pitchern bestämmer bollens bana, men den får inte gå högre än fem meter eller lägre än två meter. Pitchern måste göra kastet i en sammanhängande rörelse utan att ändra armens vinkling. Domaren vid hemplattan avgör om kastet blir godkänt eller ej.

Vid 50 centimeters slowpitch ger catchern signal om önskat kast, men här behöver pitchern bara ha en fot på plattan. Kastet är ungefär som i slowpitch, men pitchern får bara ta ett steg framåt. Bollen släpps vid höfthöjd och armbågen får inte böjas.

Utrustning
Bollen består av en lindad nylontråd runt en kärna av gummi och korg, ett lager latex och längst ut två sammansydda läderbitar. Bollens diameter är30,2-30,8 cm och har vikten 177-200 gram.

Slagträt har i den yttersta änan en diameter av 5,7 cm. Hela längden inklusive handtaget är 86,4 cm.

Handskarna är av läder och har en "fångstficka". De är längre och bredare än de för baseboll då bollen är större. Catchern och första basman har oftast ännu större och bättre stoppade handskar.

Spelaruppgifter
Utelaget spelare består av:

 • Pitcher - Kastar bollen till slagmannen
 • Catcher - Fångar bollen bakom slagmannen om denne inte lyckas slå iväg bollen
 • Förstabasman - Står vid första bas
 • Andrabasman - Står vid andra bas
 • Tredjebasman - Står vid tredje bas
 • Shortstop - Står mellan andra bas och tredje bas
 • Leftfielder - Står ute på vänster sida av planen bortom infield för att ta lyror
 • Centerfielder - Står ute i mitten av planen bortom infield för att ta lyror
 • Rightfielder - Står ute på höger sida av planen bortom infield för att ta lyror

Källa: Svenska Wikipedia 17/4-13

Ha en bra dag

Sport iFokus

Annons:
Leffe
2013-04-17, 01:47
#1

Tycker det är kul att titta på när de spelar

Upp till toppen
Annons: