Annons:
Läst 8676 ggr
Catwoman
2013-04-15, 04:28

Beachvolleyboll

Den första officiella beachvolleybollsturneringen hölls 1943 i State Beach i Kalifornien. Det är med andra ord inte någon gammal sport. Visst den fanns tidigare, men då var det en familjeaktivitet på stranden.

CBVA är förkortningen för California Beach Volleyball Association som bildades 1965 och som fastställde spel- och turneringsregler. De närmaste 20 åren efter det slog sporten verkligen igenom.

1983 bildades internationella volleybollförbundet för proffs. Många inomhusspelare anslöt sig och 1984 genomfördes det första proffessionella mästerskapet. Damernas förbund bildades 1986 .

De första världsmästerskapen för män hölls 1987 i Ipanema i Brasilen. Damernas första världsmästerskap anordnades 1993. 1996 blev beachvolleyboll en olympisk gren.

Svenska mästerskapen i beachvolleyboll har spelats sedan 1991.

Reglerna i korthet

Det är två lag om vardera två spelare som möts i en match på en sandplan. Man spelar barfota. Man slår bollen med handen. Det gäller att få bollen över nätet och försöka slå så motståndarlaget inte kan slå tillbaka den. Man får "passa" till varandra inom laget, men tredje tillslaget måste få bollen över nätet. Om motståndaren står vid nätet och hoppar upp och på det sättet fär bollen att gå tillbaka över nätet kallas för blockering och räknas som ett slag. Man får poäng vid varje vunnen boll. Matchen spelas i bäst av tre set. I de två första seten spelar man till det första laget når 21 poäng, men setet måste vinnas med två poängs skillnad. Är det inte det vid 21 så fortsätter man tills något lag får denna poängskillnad. Det eventuella tredje setet spelas till ena laget når 15 poäng.

Utrustning

Bollen är av samma storlek som en inomhusvolleyboll, men har ett lägre lufttryck än den vanliga volleybollen. Det är för att den ska bli tyngre och därmed mer stabil i vinden.

Planen längd är 18 meter och bredden 9 meter. Längden är uppdelad i två delar med ett nät som har längden 9,5 meter och höjden 2,43 meter för herrar och 2,24 för damerna. Ytterlinjerna är ett rep i tydlig färg som är fäst i sanden.

Tävlingar
 • **Paf Open
  **Gemensam tävling för Sverige och Finland och ingår i FIVB World Tour (se nedan). Arrangeras i Mariehamn på Åland i augusti varje år.
 • Swedish Beach Tour
  Den nationella touren för de bästa svenska spelarna på både dam- och herrsidan. Spelas under sommaren på åtta till nio olika platser i Sverige. Man spelar i olika deltävlingar och avslutar med tourfinal.
 • Svenskt mästerskap
  I en av deltävlingarna i Swedish Beach Tour spelar man också om svenskt mästerskap.
 • FIVB World Tour
  Internationella bechvolleybolltouren. Man spelar på 14 till 16 olika platser runt om i världen.
 • Världsmästerskapen
  Spelas vartannat år

Hur ska Sverige med sin korta sommar hävda sig internationellt? Det byggs hallar för beachvolleyboll. I Göteborg finns världens största inomhusanläggning med 16 inomhusbanor. i Malmö finns inomhusbanor, likaså i Umeå och i Gävle.

Källa: Svenska Wikipedia 15/4 2013

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Annons:
Leffe
2013-04-15, 11:55
UllaNo
2014-09-03, 20:58
#2

Det ser ut vara en härlig art av Volleyboll.

Upp till toppen
Annons: