Läst 585 ggr
[GIKmio]
2019-01-24 17:41

Super Bowl 53

Natten till den 4 februari spelas Super Bowl 2019 och finalen i proffsligan i Amerikansk fotboll ( NFL ) mellan Los Angeles Rams och New England Patriots. Matchstart beräknas till 01.00..Årets final som även går under benämningen Super Bowl 53 ( 53:e finalen genom tiderna ) spelas på Mercedez-Benz Stadium i Atlanta..

Annons:
[GIKmio]
2019-02-01 10:50
#1

Förstår man inte Amerikansk fotboll ( för det första kan man undra varför det benämns fotboll när man springer mestadels med bollen som inte är rund utan oval med händerna 😃 ) så kommer lite hjälp på traven..

Anfallande lag har fyra försök att föra den ovala bollen 10 yard vilket motsvarar 9.15 meter. Misslyckas man så går bollen över till motståndarlaget. Målet är att föra  bollen in i motståndarnas målområde ( Touchdown ). Matchen spelas i fyra quarters (15 minuter per quart ) och paus mellan andra och tredje quarten då det bjuds på musikunderhållning. Varje lag har elva spelare på planen, men använder 45-55 spelare under en match

För att få 6 poäng: Det kallas Touchdown. Håll bollen i motståndarens målområde. Ger chans till extrapoäng.

För att få 3 poäng: Kallas Field goal. Här blir det plötsligt riktig fotboll då bollen ( som fortfarande inte är rund utan oval ) sparkas mellan eller över målstolparna.

För att få 2 poäng: Safety kallas det när en spelare tacklar en bollbärande spelare i dennes målområde. 2 poäng får man även om en spelare lyckas springa eller passa in bollen direkt efter touchdown.

För att få 1 poäng: När en spelare lyckas sparka in bollen direkt i mål efter en touchdown.

Före avspark kommer den amerikanska soulveteranen Gladys Knight sjunga den amerikanska nationalsången. Under halvleksshowen kommer det bjudas på rap i form av Travis Scott och Big Boi.