Annons:
Etiketterfotbollartikel
Läst 1710 ggr
[Carpinus]1
2017-08-30 11:30

IFK - en institution inom svensk idrott

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I yngre dagar spelade jag fotboll i en IFK-tröja. Nej, det var varken i Göteborg och Norrköping utan på en betydligt mer blygsam nivå, men den hade i alla fall de klassiska blåvita färgerna. Jag kan inte påminna mig att någon ledare någonsin talade om vad beteckningen IFK stod för, eller talade om organisationen som sådan. Ändå finns det en spännande historia bakom begreppet Idrottsföreningen Kamraterna, och jag har fördjupat mig åtminstone lite i den nu, och skall försöka dela med mig av det jag hittat. Det är fullt möjligt att någon av er som läser det här vet mer, och då fortsätter vi förstås den diskussionen i den efterföljande tråden.

Vi som är intresserade av idrott har ju knappast kunnat undgå att stöta på IFK, oavsett om det gäller fotboll, Handboll, bandy, skidor eller friidrott, och säkert ytterligare ett antal sporter. Det är ganska fantastiskt att det som idag blivit begreppet Kamraterna och omfattar omkring 170 föreningar, varav 11 i Finland, startades för 122 år sedan av två gymnasister, 16-årige Louis Zettersten och den ett år äldre Pehr Ehnemark.

Det var den 1 februari 1895 som de två ynglingarna lät sätta in en efterlysning i ungdomstidningen Kamraten efter hugade föreningsbildare i hela landet, och de fick in åtta svar, varav fem kom från landsorten. Som det påpekas från Kamraternas hemsida så var detta i en tid då det varken fanns något Riksidrottsförbund, ej heller några specialförbund av större dignitet. Man valde paraplynamnet Idrottsföreningen Kamraterna som ett litet tack till den tidning som hade låtit publicera uppropet. Redan efter sex veckor från annonsens införande hade IFK etablerat sig i Stockholm plus sex andra städer, nämligen Göteborg, Härnösand, Jönköping, Luleå, Uppsala och Västerås, och ytterligare klubbar tillkom senare under premiäråret.

Grundaren Louis Zettersten (1878-1950) skulle med tiden bli en etablerad man inom näringslivet, men var också en idéspruta som säkert skulle ha gjort sig bra i våra dagar. Dessutom var han en riktig sällskapsmänniska, om vilket hans roll i det uppsluppna sällskapet “Citykotteriet” skvallrar. Sällskapet hade som mål att “främja vänskapen, brännvinet och det gamla Stockholm". I sällskapets arkiv på nätet finns exempel på vad detta uppsluppna sällskap sysslade med, och där träffar man på stora namn från den tidsepoken, Ernst Rolf bland annat.

För den som är intresserad av paraplyorganisationen IFK och dess historia finns det en hel del att hämta på nätet - här är några länkar:

http://www.ifkcs.org/historik/historik.php

http://dfs-orden.se/ifk-historik.html

Mer om Citykotteriet kan man hitta här:

https://stockholmskallan.stockholm.se/post/18725

City-Kotteriet i Stockholm höll sitt konstituerande sammanträde på Berzeli Källaren i Stockholm den 12 februari 1918. I slutet av år 1917 hade den från Lon
  • Redigerat 2022-04-30 09:25 av LosGinos
Annons:
[Jimmy.L]
2017-08-30 11:33
#1

Intressant historia bakom IFK nu fick jag lära mig något nytt. 👍

[Carpinus]1
2017-08-30 11:36
#2

Se där! Ja, man tänker väl inte så mycket på historien när man hör om något IFK i våra dagar, men det finns ju en spännande berättelse bakom alla våra IFK-föreningars tillkomst.

[Jimmy.L]
2017-08-30 11:43
#3

#2 Ja det har du rätt i.

papa-bear
2017-08-30 12:13
#4

där fick jag en lektion, alltid trott att ifk har haft med arbetarrörelsens mer vänster att göra, kanske för att den ifk-förening i min hemkommun med största sannolikhet är ursprungen från massafabrikens löneslavar.

[Carpinus]1
2017-08-30 12:57
#5

#4 Ja, en del av klubbarna  har väl lite av lite av arbetarrörelsestämpel - IFK Göteborg och kanske även IFK Norrköping har nog en viss socialdemokratisk prägel. Som "Svennis" uttryckte det i sin och Stefan Lövgrens bok "Min historia" som kom ut 2013:

"Många idag ser tillbaka på den tidens IFK Göteborg som ett arbetarlag med rötterna i socialdemokratin. Det är sant att Göteborg var en arbetarstad och det skulle vara förvånande om en stor andel IFK-supportrar inte röstade rött. Flera av männen i klubbens styrelse hade band till socialdemokraterna. Och några av spelarna, framför allt Ruben Svensson, känd som "Röde Ruben", såg säkert paralleller mellan det kollektiva lagtänkandet och deras egen politiska ideologi."---

[GIKmio]
2017-08-30 17:53
#6

IFK Munkfors- klassisk ishockeyförening. Thommie Bergman, Dan Landgren, Peter Nordström och Pelle Prestberg för att nämna några egna produkter..

Annons:
[ludden]
2017-08-30 22:32
#7

I.F.K har en lång historia bland idrottslagen som inte alla känner till.

[Göstage]
2021-11-02 09:33
#8

Så tar då ytterligare en kamratförening plats i fotbollens finrum.

Upp till toppen
Annons: