Annons:
Läst 7886 ggr
Leffe
3/23/13, 4:26 PM

Volleyboll

Volleyboll - sporten med bollen i luften. Mintonette är en inomhussport som hittades på av amerikanen William Morgan 1895.

Volleyboll

Mintonette blev sedan volleyboll. Då var det en billig sport att spela och blev en snabbt växande sport för arbetarklassen. Volleyboll bestod till en del av basketboll och en del av tennis.

Volleyboll kom till Europa under första världskriget. Den blev väldigt populär framför allt i östeuropa. Internationella volleybollförbundet bildades 1947. 1949 spelades det första världsmästerskapet i Prag. Sporten blev en OS-gren 1964.

Spelplanens bredd är 9 meter. På varje sidan om nätet är planens längd 9 meter. Nätets höjd är för damer 2,24 meter högt och för herrar 2,43 meter.

Det är två lag som möter varandra med sex spelare i vardera laget. Det gäller att få bollen över nätet till motståndarsidan. Laget får poäng om bollen träffar golvet på motståndarlagets planhalva.. Bollen får slås med alla delar av kroppen, men den får inte kastas eller hållas.. Med andra ord så ska bollen hela tiden vara i luften. Man får röra bollen tre gånger innan den slås över till andra sidan. Varje lag kan göra sex spelarbyten per set. Dessutom får man byta liberon hur mycket som helst. Liberon är en serve- och mottagningsspecialist. Liberon får bara delta i försvarsspelet, alltså inte i anfallsspelet.

Det gäller att vinna tre set och varje set utom det eventuella femte setet går till 25 poäng. Det sistnämnda avslutas vid 15 poäng. Sedan får ett set ett sluta med ett poängs övervikt. Det måste vara minst två poängs skillnad. Står det 24-24 så kan setet vinnas med 26-24 och så vidare.

Bollen väger 260-280 gram och har omkretsen 65-67 cm.

Mittlinjen är precis under nätet. Om en spelare kommer över linjen går poäng till motståndarlaget. 3-meterslinjen är tre meter från nätet. Tre spelare har position framför linjen och tre bakom innan bollen servas. Spelarna bakom linjen får inte beröra eller korsa linjen innan bollkontakt.

Källa: Svenska Wikipedia 2013-03-23

Annons:
UllaNo
3/27/13, 1:22 AM
[Nomen Nescio]
12/22/16, 8:06 PM
#2

Lite i skymundan (trots sina 195 cm i strumplästen!) är 17-åriga Isabelle Haak ett av våra mest framgångsrika utlandsproffs i Europa. Hon är framträdande i topplaget Beizer i franska volleybolligan.

Läs mer!

[VSK]
12/22/16, 9:07 PM
#3

Oj, där får man se upp i dubbel bemärkelse.

papa-bear
12/23/16, 4:11 PM
#4

alexandra lazic är kapten i sitt lag i franska ligan, som jag inte kommer på namnet på just nu, hon spelade tidigare i rc cannes, som deltog/deltar i champions league, hon har en syster som jag tror spelar i tyskland. det finns ett antal herrar, mest känd är väl nilson som spelade i världens bästa klubb, zenit kazan.

inom europeiska förbundet finns 3 cuper på både dam- och herrsidan, champions league, challenge cup och cev cup, alla utan svenskt deltagande. är svensk volleyboll på sådan dekis så att de inte ens anmäler till kvalen till de här tävlingarna, varken damer eller herrar? de har ju till och med svårt att kvala in till mästerskapen.

[Carpinus]1
4/4/17, 5:05 PM
#5

#2 Haak vann den franska poängligan överlägset, och risken ökar kanske att hon kommer att hamna i det franska landslaget (hon har dubbelt medborgarskap eftersom hennes far var fransman).

#4Kan inte vara så lockande att spela i det svenska landslaget…

papa-bear
4/4/17, 5:48 PM
#6

rebecka lazic spelar i cs volei alba blaj den här säsongen och alexandra i le cannet.

om haak vill vara med och tävla om Medaljer på em och vm så tror ju jag att hon väljer frankrike, när hon nu är poängbäst där, men en sak jag läste när jag tittade igenom länkarna på svt, så är hon i så fall tvungen att stå över i 2 år med internationellt spel, sade den ansvarige för landslagsverksamheten

Annons:
[Carpinus]1
4/4/17, 5:58 PM
#7

#6 Kan kanske vara värt det - debut i franska landslaget som nittonåring istället för  (förmodligen) förlorade år med det svenska….

[Carpinus]1
5/3/17, 12:47 PM
#8

Trots succén i Frankrike tycks Isabelle Haak (och hennes mamma) sikta in sig på Italienska ligan. Det gör väl kanske att risken att hon väljer att satsa  på franska landslaget minskar.

https://www.svt.se/sport/volleyboll/haak-1/

Upp till toppen
Annons: