Issporter

Curling

2013-03-21 17:55 #0 av: Catwoman

Curling - precisionssport på is. Ett spel med stenar på is med ett bo som mål.

Banorna
Stenarna

Man använder en sten av granit, som har slipats, polerats och balanserat till rund form. På stenen finns sedan ett handtag i olika färger. Handtagen kan bytas så de stämmer för respektive lag.

Med sopning framför stenen minskas friktionen och stenen glider längre. Sopar man hårdare förlängs stenens väg innan den börjar svänga - curla. Borsten är oftast gjord av syntetiskt material. Förr var det oftast majsstrån.

Boet

Själva tävlingen går ut på att placera så många stenar som möjligt närmast boets mittpunkt (tee) jämfört med motståndarlaget bästa sten.

Varje lag består av fyra spelare och de kallas etta, tvåa, trea och fyra. Det vanligaste är att fyran är skippern (kaptenen). Ettan spelar lagets två första stenar, tvåan tredje och fjärde stenen. Som namnet säger så är skippern den som leder och dirigerar spelet och brukar spela lagets sista två stenar. Det är åtta stenar som spelas i varje omgång.

Det börjar med att ettan spelar första stenen. Skippern står då vid boet och visar var stenen ska placeras på banan eller i boet. Spelaren måste ha släppt stennen innan första hogglinjen och till den är det 6,4 meter (hela banans längd är 42,5 meter). När stenen passerat den linjen ska de andra två medlemmarna sopa fram stenen dit skippern vill ha den. Sedan är det andra lagets ettas tur och därefter blir det sten två på samma sätt och så vidare. Efter att alla spelat sina två stenar är omgången slut. Man spelar åtta eller tio omgångar.

Poängräkningen fungerar så det lag som har sin sten närmast mittpunkten får ett poäng. Har laget två stenar närmare mittpunkten än motståndarens bästa sten så blir det två poäng och så vidare. Observera att det är enbart stenar i boet som kan vara med i räkningen alltså inte de som kan finnas ute i övriga delen av banan. Om matchen är oavgjord när alla omgångar är genomförda spelas oftast en skiljeomgång. I seriespel räknas oavgjorda resultat.

Curling från 1909

Stenar och is har funnits länge. Likaså spel med stenar på is. Under 1600-talet försågs stenarna med handtag. Den första curlingklubben bildades i Skottland 1668. 1716 kom de första reglerna, men de regler som blev gällande i det stora hela är från 1838. Första land efter Skottland att spela curling var Kanada i slutet av 1700-talet.  När skotten William Andrew MacFie flyttade till Uddevalla 1846 infördes spelet i Sverige.

Curling blev olympisk gren 1924 och det första världsmästerskapet hölls 1959 för herrar. Damernas första världsmästerskap genomfördes 1979.


Fotot på stenarna: Felix från Kanada. Curling stone. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2013-03-22 10:05 #1 av: Lasse

En riktig precisionssport. Den gör sig verkligen bra som TV-sport.


Anmäl
2013-03-22 19:58 #2 av: Leffe

Jo det är toppen följa det på teven

Anmäl
2013-03-23 13:47 #3 av: GIKmio

Är kul att följa främst på OS. Kom i kontakt första gången med sporten i samband med OS i Turin trots att Karlstad är en stor curling-stad med stort intresse.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2013-04-01 15:45 #4 av: Lilllufsen

Kulit se på tv å de är mycke sopning

Bästa sajten på internet? Barnens iFokus så klart!

Anmäl
2014-02-10 07:24 #5 av: Lasse

Nu har curlingturneringen börjat i OS 2014


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.