Annons:
Läst 8842 ggr
Gittan
4/12/13, 12:08 AM

Badminton

Världens snabbaste racketsport. I mitten på 1800-talet började badmintonspelandet, men namnet kom 1860 då det kom ut en bok om badminton. Namnet är efter slottet Badminton House där hertigens dotter spelade det, men spel med fjäderboll är över tusen år gammalt.

De första reglerna kom 1867. 1901 blev det dagens utformning på spelplanen. Svenska Badmintonförbundet bildades 1936. Det första officiella världsmästerskapet spelades i Malmö 1977. Från 1992 är badminton en olympisk gren.

Mycket av träningen i badminton är fokuserat på fotarbetet då spelet innehåller otroligt snabba förflyttningar. En bra spelare måste vara snabb, spänstig och explosiv.

Spelplanen

badmintonplanen

Planens längd är 11,88 meter vid singelspel och 13,4 meter vid dubbelspel. Bredden är 5,18 meter vid singelspel och 6,1 meter vid dubbelspel. Nätet som delar planens längd i två delar har höjden 1,55 meter. Planen är uppdelad i rutor. Serverutorna används vid serveslag och ska slås diagonalt till motståndarens serveruta.

Utrustning
  • Racket
    består mest av komposit. Racket kan delas upp i grepp, skaft respektive huvud. Huvudet är där strängarna sitter. Huvudet får ha en maxbredd av 23 cm och längd av 29 cm. Strängarna är gjorda av syntetmaterial eller natursenor och hårdheten i strängningen varierar mellan sju och elva kilo. Hela racketlängden får vara maximalt 68 cm. Vikten brukar vara omkring 100 gram.

  • Boll
    Tävlingsbollen är gjord av cirkas 15 gåsfjädrar som sitter fast i en korkbotten som har en metallkula i sig för att bland annat stabilisera bollens flykt. Korkbottens diameter är 25-28 mm. Andra ändan där fjädrarna spretar ut har en diameter på 58-68 mm. Hela bollens längd är 64-70 mm.

    Badminton är ett inomhussport, men man spelar även utomhus i motionsform. Då används en tyngre boll som står bättre emot vindarna.. Det är en syntetisk boll med samma mått som fjäderbollen

Hur spelar man

Bollen slås direkt utan studs. Man vinner poäng om man slår bollen över nätet så att den tar mark på motståndarens planhalva eller om motwståndaren inte returnerar rätt. Alltså över nätet och innaför linjerna på motsatta sidan.

En match spelas i bäst av tre set. Den som först kommer till 21 poäng vinner setet, men det måste vara minst två poängs skillnad annars fortsätter man tills det blir den skillnaden, men slutar då man kommer till 30 poäng. Då vinner först till 30.

I tävlingsform finns det tre olika spelvarianter - singel, dubbel och mixed. Singel då är det en på varje sida av samma kön, idubbel är det två på varje sida av samma kön och slutligen i mixed är det en spelare av vardera könet på båda sidor.

Källa: Svenska Wikipedia 12 april 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
4/12/13, 12:58 AM
#1

Alldeles för snabb sport för mig, men när man var ungdom spelade man ju det ute på gården.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Leffe
4/12/13, 1:35 AM
#2

Jag och syrran spelade det hela sommarloven på grusplanen på landet när vi var unga. Det var många år sedan och då hade vi träracket.

LisaF
4/12/13, 9:24 AM
#3

Badminton är jätteroligt att spela tillsammans med kompisar tycker jag! Bra träning med! 
Spelade faktiskt badminton för flera år sedan när jag var yngre, dock tyckte jag aldrig att det var roligt när det var på allvar, så jag tävlade aldrig. Sedan la jag av och nu lirar jag bara på skoj med vänner 😃

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

Lilllufsen
4/12/13, 5:59 PM
#4

På sommarn spela vi de på grusplan nära hemma

Bästa sajten på internet? Barnens iFokus så klart!

Upp till toppen
Annons: